Khasiat Kunyit Hitam

12 Khasiat Kunyit Hitam

Anda pernah mendengar kunyit hitam? Sebenarnya terdapat banyak khasiat kunyit hitam terutama dalam bidang perubatan.

Nama saintifik kunyit hitam ialah Kaempferia parviflora. Herba ini telah digunakan dalam perubatan tradisional sejak berabad-abad lamanya, dan kini semakin mendapat perhatian sebagai agen yang menggalakkan kesihatan.

Untuk itu, dalam artikel kali ini, saya akan kongsikan tentang kegunaan kunyit hitam.

Khasiat Kunyit Hitam

Berikut adalah beberapa kebaikan kunyit hitam:

1. Anti Radang

Kunyit hitam mempunyai sifat anti-radang. Dalam kajian awal, ia didapati berkesan dalam mengurangkan keradangan dalam kedua-dua sel manusia dan juga haiwan. Radang yang berlebihan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain seperti kenaikan berat badan.

Dengan mengamalkan kunyit hitam, dipercayai ia boleh mengawal masalah keradangan.

2. Anti Oksidan

Ia mempunyai sifat antioksidan. Kajian telah menunjukkan bahawa kunyit hitam boleh mengurangkan dengan ketara kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, yang merupakan salah satu mekanisme yang boleh merosakkan sel dan pelbagai penyakit lain.

3. Melindungi Kesihatan Jantung

khasiat kunyit hitam

Melalui penyelidikan mengenai subjek kunyit hitam, banyak hasil menarik telah ditemui, terutamanya berkaitan kesihatan jantung.

Satu kajian mendapati bahawa peserta yang mengambil suplemen biasanya terdiri daripada kunyit hitam, mengalami peluang yang jauh lebih rendah untuk menyebabkan kegagalan jantung berbanding dengan individu yang tidak mengambilnya.

Ini disebabkan oleh sifat anti-radang dan antispasmodik herba, yang membantu melindungi jantung serta penyakit berbahaya yang lain.

4. Meningkatkan Kesihatan Seksual Lelaki

Salah satu khasiat kunyit hitam untuk lelaki yang paling popular adalah untuk meningkatkan tenaga batin. Penyelidikan saintifik dan jurnal perubatan menegaskan bahawa ia berkesan memulihkan masalah kemandulan dan meningkatkan keghairahan. Oleh kerana permintaan yang semakin meningkat, tidak hairanlah kunyit hitam datang dalam bentuk pil yang dijual secara komersial.

5. Mencegah Alahan

Sifat antibakteria kunyit hitam boleh digunakan untuk membantu ekzema, kulit gatal, dan kerengsaan. Di mana kunyit hitam ini mempunyai bahan anti radang yang membantu masalah alahan kulit.

6. Melancarkan Peredaran Haid

Wanita yang datang haid sering mengalami gangguan apabila dia merasa sakit perut akibat senggugut. Khasiat kunyit hitam untuk wanita ia boleh menormalkan tahap darah yang keluar semasa haid, mengawal haid, menghentikan warna haid yang tidak normal dan mencegah masalah PMS.

7. Meningkatkan ingatan / Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer

Kandungan yang terdapat dalam kunyit hitam telah diuji secara saintifik yang membuktikan kemampuannya untuk mengurangkan risiko penyakit Alzheimer.

8. Mengawal masalah kemurungan

Kemurungan adalah keadaan biasa yang menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Ia boleh berkisar dari ringan hingga teruk dan boleh menyebabkan masalah yang ketara dalam kehidupan seharian. Kemurungan boleh membawa kepada penurunan motivasi, mood yang rendah, penurunan minat dalam aktiviti, dan tidur yang kurang baik.

Terdapat beberapa rawatan yang tersedia untuk kemurungan, tetapi kebanyakannya hanya berkesan separa. Sesetengah rawatan mungkin mahal dan mungkin mempunyai kesan sampingan. Kunyit hitam mungkin menjadi pilihan alternatif bagi mereka yang inginkan rawatan mampu milik yang berkemungkinan berkesan.

Kajian telah menunjukkan bahawa kunyit hitam mampu mengurangkan gejala kemurungan dalam pelbagai cara. Pertama, kunyit hitam boleh meningkatkan mood dan menguatkan ingatan.

9. Mengurangkan masalah sakit sendi atau osteoarthritis

Sakit sendi adalah masalah biasa yang boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan. Salah satu punca yang paling biasa ialah arthritis, iaitu keadaan yang menyebabkan keradangan dan bengkak pada sendi. Artritis boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk umur, kecederaan, dan genetik.

Satu jenis arthritis yang biasa berlaku di kalangan orang dewasa yang lebih tua ialah osteoarthritis. Osteoartritis adalah bentuk arthritis yang paling biasa dan ia dicirikan oleh kesakitan yang melumpuhkan pada sendi. Kunyit hitam telah terbukti berkesan dalam mengurangkan gejala osteoarthritis.

Ia mempunyai sifat anti-radang yang boleh membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak pada sendi.

10. Mencegah pertumbuhan kulat

Jangkitan kulat pada kulit dan kuku adalah masalah biasa, terutamanya pada mereka yang berumur atau mempunyai sistem imun yang lemah. Terdapat banyak jangkitan kulat yang boleh berlaku pada kulit dan kuku.

Salah satu rawatan yang paling biasa untuk jangkitan kulat ialah ubat antikulat. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini boleh menjadi tidak berkesan terhadap beberapa jenis kulat, jadi adalah penting untuk menggunakan kaedah lain untuk merawat jangkitan kulat juga.

Salah satu kaedah paling berkesan untuk merawat jangkitan kulat ialah kunyit hitam. Kunyit hitam adalah rempah yang diperbuat daripada akar tumbuhan kaempferia parviflora. Tumbuhan ini telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat pelbagai masalah selama berabad-abad, termasuk jangkitan kulat.

11. Mengawal masalah asma

Asma adalah gangguan pernafasan yang biasa dialami oleh semua peringkat umur. Gejala asma boleh termasuk kesukaran bernafas, sesak dada, berpeluh, dan batuk. Asma disebabkan oleh keradangan saluran pernafasan (tiub bronkial). Penyebab asma yang paling biasa adalah pendedahan kepada alergen, seperti hama habuk atau kucing. Punca lain termasuk gen asma, merokok dan jangkitan virus.

Asma boleh dikawal dengan rawatan termasuk ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup. perubahan gaya hidup yang sering disyorkan untuk penghidap asma termasuk mengelakkan asap rokok, bersenam secara teratur dan mengelakkan pencemaran udara . Sesetengah penghidap asma juga mengesyorkan mengambil suplemen kunyit hitam untuk mengawal gejala mereka.

Kunyit hitam telah terbukti mempunyai pelbagai manfaat untuk penghidap asma. Ia mampu mengurangkan penyempitan saluran pernafasan dan mengawal gejala.

12. Melambatkan proses penuaan

Kunyit hitam mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang membantu melambatkan proses penuaan. Di samping itu, kunyit hitam boleh membantu meningkatkan kesihatan kulit dengan mengurangkan kedutan dan bintik-bintik penuaan, dan memperbaiki tona kulit. Kunyit hitam juga merupakan sumber antioksidan semulajadi, jadi ia boleh menyumbang kepada kulit yang sihat.

Akhir Kata

Kini, terdapat pelbagai jenis produk kesihatan yang berasaskan kunyit hitam berada di pasaran. Walaupun kegunaan kunyit hitam banyak memberi manfaat kepada kesihatan, namun, anda perlu berhati-hati sebelum membeli produk yang telah dikomersialkan.

Pastikan produk tersebut mendapat pengiktirafan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk memastikan ia tidak memudaratkan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.