kelebihan berbasikal

14 Kebaikan Berbasikal Untuk Lelaki & Wanita

Seringkali kita melihat ramai yang berbasikal di jalan raya. Sama ada secara solo ataupun konvoi beramai-ramai. Apa sebenarnya kebaikan berbasikal sampai ramai yang rajin melakukan aktiviti ini?

Jom kita ketahui kelebihan berbasikal. Mungkin anda pun boleh mulakan berbasikal selepas mengetahui banyaknya faedah berbasikal. Nak mudah, beli saja basikal lipat. Boleh masuk dalam kereta dan berbasikal di kawasan yang anda suka.

kebaikan berbasikal

11 Kebaikan Berbasikal

Berikut adalah manfaat berbasikal:-

1. Berbasikal Boleh Membakar kalori

Senaman berbasikal adalah cara terbaik untuk membakar kalori dan menurunkan berat badan. Dengan berbasikal pada kadar sederhana boleh membakar sehingga 500 kalori sejam. Berbasikal juga menguatkan jantung dan paru-paru anda, serta boleh meningkatkan kecergasan keseluruhan anda.

Jika anda baru berbasikal, mulakan perlahan-lahan dan tingkatkan rentak anda secara beransur-ansur. Pastikan anda memakai sunblock, topi keledar, dan minum banyak air.

2. Baik untuk Kesihatan Sendi

Berbasikal adalah senaman yang bagus untuk mereka yang mempunyai masalah sendi. Ia adalah berimpak rendah, yang bermaksud ia mengurangkan tekanan pada sendi berbanding berlari atau latihan berimpak tinggi yang lain.

Berbasikal juga menguatkan otot di sekeliling sendi, yang boleh membantu melindungi mereka daripada kecederaan selanjutnya.

3. Memberi Manfaat kepada Kesihatan Jantung

Ini lagi satu kebaikan berbasikal yang sangat bagus untuk jantung anda. Ia antara senaman kuatkan jantung kerana ia menguatkan sistem kardiovaskular anda. Apabila anda berbasikal, anda sentiasa mengepam darah ke seluruh badan anda. Ini menguatkan jantung anda dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

4. Tidur Lebih Lena

Adakah anda tahu bahawa ia juga boleh membantu anda mendapatkan tidur malam yang lebih nyenyak? Stanford University School of Medicine dalam kajian mereka memaklumkan bahawa masa tidur pesakit Insomnia meningkat selama 1 jam dengan berbasikal selama 20 hingga 30 minit setiap hari.

Berbasikal membantu meningkatkan kualiti tidur anda dengan meningkatkan jumlah tidur nyenyak yang anda dapat setiap malam. Ia juga membantu anda tertidur dengan lebih cepat, yang bermakna anda akan mendapat tidur yang lebih lena secara keseluruhan.

Jadi, jika anda sedang mencari cara untuk meningkatkan kualiti tidur anda, berbasikal ialah pilihan yang bagus.

5. Jangka Hayat Umur Lebih Panjang

Berbasikal adalah salah satu senaman yang paling berkesan dan berfaedah yang boleh dilakukan oleh seseorang untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan keseluruhannya.

Berbasikal dengan kerap boleh membantu memanjangkan hayat anda, menurut penyelidikan dari King College London. Sebab apa? Kerana mereka yang berbasikal kurang berisiko mendapat penyakit jantung, diabetes, obesiti, darah tinggi dan penyakit kronik yang lain.

6. Mengawal Tekanan Darah & Kolesterol

Berbasikal adalah salah satu senaman terbaik untuk mengawal tekanan darah. Ia membantu meningkatkan keupayaan tubuh untuk menggunakan oksigen, yang seterusnya membantu menurunkan tekanan darah.

Berbasikal juga membantu meningkatkan kolesterol HDL (baik) dan menurunkan paras kolesterol jahat. Mengayuh basikal adalah cara terbaik untuk melakukan senaman kardiovaskular yang kerap, yang boleh membantu mengawal tekanan darah dan paras kolesterol.

7. Meningkatkan Kesihatan Mental

Berbasikal bukan sahaja senaman yang hebat, tetapi ia juga boleh meningkatkan kesihatan mental.

Udara segar dan laluan yang indah sesuai untuk menjernihkan fikiran, dan berbasikal boleh menjadi cara yang menyeronokkan untuk bersosial dengan rakan-rakan. Bagi mereka yang mengalami kemurungan, berbasikal boleh menjadi cara terbaik untuk keluar dari masalah ini.

8. Mencegah Diabetis

Berbasikal adalah cara terbaik untuk mencegah diabetes. Ia membantu meningkatkan kawalan gula dalam darah.

9. Mengurangkan Risiko Strok

Strok ialah punca utama kematian di Cambodia, Indonesia, Laos, Myanmar dan punca utama hilang upaya. Strok boleh berlaku apabila bekuan darah menyekat saluran darah di otak atau apabila saluran darah pecah.

Berbasikal adalah senaman yang bagus untuk jantung anda dan boleh membantu mencegah strok. Apabila anda berbasikal, anda menggunakan kumpulan otot yang besar di kaki anda, yang membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular anda secara keseluruhan.

10. Mengurangkan Stress

Berbasikal juga boleh membantu anda menguruskan tekanan dan kebimbangan. Ia menyediakan saluran keluar untuk kekecewaan dan membolehkan anda melepaskan hormon endorfin, yang terkenal dengan kesan meningkatkan mood. Jika anda berasa stress, berbasikal ialah cara terbaik untuk menaikkan semangat anda.

11. Mengurangkan Artritis 

Arthritis adalah penyakit biasa yang boleh menyebabkan sakit, bengkak, dan kekakuan pada sendi. Walaupun tiada ubat untuk arthritis, terdapat banyak cara untuk merawat gejala. Salah satu rawatan yang paling berkesan ialah berbasikal.

Berbasikal ialah cara terbaik untuk meningkatkan fleksibiliti dan mobiliti pada sendi. Ia juga menguatkan otot di sekeliling sendi, yang boleh membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan.

Berbasikal adalah senaman berimpak rendah yang lembut pada sendi. Ia boleh dilakukan di dalam atau di luar rumah. Anda boleh menggunakan basikal senaman untuk berbasikal dalam rumah.

Ini menjadikan berbasikal senaman yang terbaik untuk semua peringkat umur dan kebolehan. Ia juga boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang hari, menjadikannya mudah untuk dimuatkan ke dalam sebarang jadual.

12. Menikmati Keindahan Alam Sekitar

kebaikan berbasikal

Berbasikal adalah cara terbaik untuk bersenam sambil menikmati alam semula jadi. Ini adalah cara yang bagus untuk kekal sihat dan melihat beberapa pemandangan yang indah pada masa yang sama.

13. Mengeratkan Siraturrahim

kebaikan berbasikal

Anda boleh melakukan aktiviti berbasikal bersama keluarga. Selain mendapat manfaat dengan berbasikal, ia juga mampu mengeratkan hubungan silaturahim serta melakukan aktiviti yang seronok bersama anak-anak.

14. Mendapat Kenalan Baru

kebaikan berbasikal

Jika anda berbasikal dengan menyertai kelab basikal contohnya, anda akan mendapat ramai kawan baru. Ini sekaligus menambah keseronokan berbasikal.

Kebaikan Berbasikal Untuk Wanita

Seperti yang dinyatakan di atas, berbasikal boleh membakar kalori. Dengan kalori yang banyak terbakar, sebagai wanita anda akan mendapat bentuk tubuh yang diidamkan. Badan juga sihat dan jauh dari penyakit berbahaya.

Macam mana kalau malu nak kayuh basikal di luar rumah? Anda gunakan basikal senaman dalam rumah. Tak perlu bimbang soal aurat. Hanya ahli keluarga yang ada. Kebaikan berbasikal di rumah sama saja seperti di luar.

Penutup

Berbasikal adalah salah satu senaman terbaik untuk kekal sihat dan memanjangkan hayat anda. Impaknya rendah, jadi ia mudah pada sendi anda, dan ia boleh dilakukan pada sebarang umur.

Berbasikal juga meningkatkan kadar denyutan jantung anda, yang bagus untuk kesihatan kardiovaskular anda. Dan jika itu tidak mencukupi, berbasikal boleh membantu anda menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan yang sihat, yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, strok dan keadaan kesihatan kronik yang lain.

Dah tahu banyak kebaikan berbasikal kan? Jadi apa tunggu lagi? Mulakan berbasikal hari ini dan nikmati kehidupan yang lebih panjang!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.