Sunscreen Terbaik

15 Sunscreen Terbaik di Malaysia 2024

Musim panas ialah masa yang sesuai untuk berseronok di luar. Akan tetapi jangan lupa untuk melindungi kulit anda daripada sinaran matahari yang berbahaya. Memakai sunscreen adalah salah satu cara terbaik untuk melakukan ini. Tetapi dengan begitu banyak sunscreen di pasaran, bagaimana anda tahu yang mana sunscreen terbaik dan sesuai untuk anda.

Mengapa Perlu Pakai Sunscreen?

Walaupun matahari mungkin terasa baik pada kulit anda, sinaran ultraungu (UV) yang berbahaya boleh menyebabkan kerosakan yang serius. Itulah sebabnya penting untuk menggunakan pelindung matahari setiap hari, walaupun ketika cuaca mendung.

Sunscreen melindungi kulit anda daripada sinaran UV yang boleh menyebabkan selaran matahari, penuaan pramatang dan kanser kulit. Apabila digunakan seperti yang diarahkan, pelindung matahari boleh membantu mencegah kesan ini.

Terdapat dua jenis sinaran UV: UVA dan UVB. Kedua-dua jenis sinaran ini menyumbang kepada kerosakan kulit. Oleh itu, penting untuk menggunakan sunscreen yang memberikan perlindungan spektrum luas terhadap kedua-dua jenis sinaran.

Cara terbaik untuk melindungi diri anda daripada matahari adalah dengan mengelak daripada berada di bawah cahaya matahari langsung pada waktu puncak. Yang biasanya antara pukul 10 pagi hingga 4 petang.

Perkara Yang Perlu Dipertimbang Semasa Memilih Sunscreen

Dalam memilih sunscreen yang bagus ada beberapa perkara yang perlu dilihat. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih pelindung matahari.

1. SPF

Apakah SPF yang anda perlukan? Lebih tinggi SPF, lebih baik perlindungan daripada sinaran berbahaya matahari. Tetapi jangan fikir itu bermakna anda perlu berjimat pada penggunaan semula. Sebenarnya, sunscreen perlu digunakan semula setiap 2 jam.

2. Kalis air

Adakah anda memerlukan pelindung matahari kalis air? Jika anda akan berenang atau berpeluh, cari pilihan kalis air. Dan ingat, tiada pelindung matahari yang benar-benar kalis air, jadi anda masih perlu memohon semula selepas berada di dalam air atau berpeluh dengan banyak.

3. Mengandungi UVA dan UVB

Kebanyakan pelindung matahari hanya memberikan perlindungan UVB, tetapi sinaran UVA sama berbahaya. Untuk melindungi kulit anda daripada kedua-dua jenis sinaran, anda memerlukan pelindung matahari yang mengandungi perlindungan UVA dan UVB.

4. Mengandungi manfaat lain

Satu faktor yang perlu dipertimbangkan ialah sama ada anda mahu pelindung matahari yang mengandungi bahan anti-penuaan atau pelembab. Kedua-duanya boleh membantu mengekalkan kulit anda sihat dan kelihatan terbaik.

Jika anda bimbang tentang kedutan, pilih pelindung matahari yang mengandungi retinol atau bahan anti-penuaan lain. Ini boleh membantu mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan.

Jika kulit anda cenderung kering, cari pelindung matahari yang mengandungi asid hyaluronik atau bahan pelembap lain.

Beza Sunscreen dan Sunblock

Apabila sebut tentang produk untuk melindungi diri anda daripada matahari, anda mempunyai dua pilihan utama: sunscreen dan sunblock. Tetapi apakah perbezaan antara keduanya?

Sunscreen direka untuk melindungi kulit anda daripada sinaran UV berbahaya matahari dengan menyerapnya. Sun block, sebaliknya, berfungsi dengan memantulkan sinaran UV dari kulit anda.

Jadi, yang mana satu patut anda gunakan? Jawapannya bergantung pada pilihan peribadi anda. Sesetengah orang lebih suka sunscreen kerana ia lebih mudah digunakan dan boleh didapati dalam pelbagai formulasi, termasuk losyen, semburan dan minyak.

Tidak kira mana yang anda pilih, pastikan anda pakai semula setiap 2 jam untuk perlindungan maksimum.

Jenis Sunscreen Terbaik Malaysia

Di bawah ini adalah senarai sunscreen terbaik di Malaysia.

1. Biore UV Perfect Milk Moisture

Sunscreen Terbaik di Watson

Biore UV Sunscreen ialah sunscreen terbaik di Malaysia. Formulasi pelindung matahari yang popular yang tidak melekit dan sesuai untuk kegunaan biasa. Mempunyai tahap SPF50, yang merupakan tahap terbaik untuk melindungi kulit di Malaysia, terutamanya pada musim panas.

Walaupun sunscreen murah, Perfect Milk Moisture adalah kalis peluh kerana formulanya yang mampu bertahan dan melindungi kulit dengan cekap.

2. Jumiso Waterfull Hyaluronic Sunscreen 50ml

Sunscreen Terbaik

Bagi yang mempunyai kulit kombinasi ataupun berminyak, cubalah produk keluaran Jumiso ini. Ia menggabungkan asid hyaluronik dan SPF. Suncreen terbaik ini bertindak sebagai pelindung matahari hibrid yang mampu melindungi kedua-dua sinaran UVA dan UVB.

Produk ini terbukti digemari ramai kerana perlindungan matahari yang lengkap SPF 50+ dan PA +++. Ia adalah sunscreen yang berasaskan air, dan menyerap dengan cepat dan mudah. Kulit tak rasa berminyak!

3. Sunplay Skin Aqua UV Brightening Moisture Gel

Sunplay Skin Aqua merupakan sunscreen terbaik untuk muka dan kulit berminyak. Ini kerana cahaya matahari diserap dengan sangat berkesan dan tidak membuatkan muka berasa berminyak walaupun berpeluh.

Asid hyaluronik dan kolagen yang terkandung dalam Sunplay meningkatkan kelembutan wajah, manakala arbutin boleh mengurangkan bintik-bintik gelap, terutamanya parut jerawat.

Teksturnya lebih lembut kerana ia mengandungi B5, C, dan E, yang membantu mengekalkan kesihatan kulit.

4. Yadah Oh My Sunscreen

Sunscreen Terbaik

Sunscreen YADAH Oh My Sun mengandungi SPF35/PA++ dan bebas daripada 8 bahan kimia. Formulanya yang ringan tidak menyumbat pori-pori, menjadikannya sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif.

Sunscreen terbaik untuk remaja ini membantu melindungi daripada penuaan dan kerosakan matahari. Ini menjadikannya pilihan yang ideal untuk mereka yang mencari perlindungan kulit.

5. Tone Up UV Elixir SPF 50+ PA++++ (40ml)

Sunscreen Terbaik

Tone Up UV Elixir mempunyai beberapa ciri yang menjadikannya ideal untuk melindungi kulit anda daripada matahari. Pertama, mengandungi SPF50+ bermakna ia akan menyekat 98% sinaran UVB, yang merupakan punca utama selaran matahari.

Selain itu, penilaian PA++++ menunjukkan bahawa ia juga akan melindungi daripada sinaran UVA, yang menyebabkan kerosakan jangka panjang pada kulit.

Tambahan pula, sunscreen terbaik ini mempunyai formulasi minyak biji bunga matahari serta asid Hyaluronik membuatkan kulit kekal lembap. Jadi kulit anda bukan sahaja akan dilindungi tetapi juga dipelihara.

6. Sunscreen Terbaik NEUTROGENA Ultra Sheer Dry-Touch

Sunscreen Terbaik

Sun block Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch SPF50 ialah pilihan yang bagus untuk mereka yang mencari sunscreen terbaik di Watsons yang berkualiti tinggi. Sunblock Neutrogena akan melindungi kulit daripada kesan berbahaya matahari.

Ia menggunakan teknologi sentuhan kering unik yang membantu mengekalkan kulit berasa licin dan lembut, di samping memberikan perlindungan daripada sinaran UVA dan UVB.

Selain itu, pelindung matahari tidak berminyak dan tidak akan menyumbat liang-liang, menjadikannya pilihan terbaik bagi mereka yang mempunyai kulit sensitive dan berminyak.

7. L’OREAL UV Defender Matte & Fresh 15ml

Sunscreen Terbaik

L’OREAL UV Defender adalah sunscreen terbaik di Watson untuk sesiapa sahaja yang ingin melindungi kulit mereka daripada matahari. Ia mengandungi SPF 50+ & PA++++, yang akan menghalang kebanyakan sinaran UV yang berbahaya.

Bahagian yang terbaik tentang produk ini ialah ia tidak melekit atau berminyak, jadi ia tidak akan membuatkan kulit anda berasa tidak selesa.

Selain itu, kandungan Airlicium dalam L’OREAL UV Defender membantu mengawal minyak dalam kulit dan mengurangkan kilauan dan pori-pori.

8. Sunscreen Terbaik Untuk Kulit Berjerawat NARUKO Tea Tree Anti-Acne 30ml

Sunscreen

Sunscreen terbaik untuk kulit berjerawat! NARUKO Tea Tree Anti-Acne Sunscreen SPF 50 menyekat sinaran UV, mengawal rembesan minyak, mencegah jerawat dan menyekatakan tona kulit.

Ia adalah sunscreen yang sempurna untuk mereka yang mencari penyelesaian anti-jerawat yang juga memberikan perlindungan matahari yang hebat.

Selain itu, sifat anti-penuaan membantu mengekalkan kulit anda kelihatan muda dan berseri. Dengan memakai sunscreen terbaik untuk jeragat dari Naruko ini kulit anda berasa segar dan tak berminyak.

9. ALLIE Chrono Beauty Gel UV Ex 40g

Sunscreen

Memperkenalkan sunscreen ALLIE Chrono Beauty Gel UV Ex, sunscreen terbaik untuk muka dan badan. Formula gel yang kalis air dan peluh, bermakna ia sesuai untuk kegunaan di luar rumah atau di gim.

Selain itu, ia bebas pewangi dan paraben, menjadikannya cukup sesuai untuk jenis kulit yang sensitif. Dengan SPF 50 dan PA++++, ia memberikan perlindungan yang sangat baik terhadap sinaran berbahaya matahari.

10. Sunscreen Terbaik Hada Labo Hada Prem White Uv (30g)

sunscreen terbaik

Mencari sunscreen yang bukan sahaja akan melindungi anda dari matahari, tetapi juga membantu meningkatkan warna kulit anda? Hada Labo Hada Prem White Uv Sunscreen mengandungi ASID HYALURONIC, VITAMIN C & RESVERATROL untuk membantu menghidrat dan mencerahkan kulit anda.

Dengan SPF 50, ia juga akan memberikan perlindungan yang sangat baik terhadap sinaran UVA dan UVB. Tekstur yang tidak melekit atau berminyak, terus meresap pada kulit. Sememangnya sunscreen terbaik untuk muka dan badan.

11. NIVEA Sun Protect & Light Brightening SPF50 70ml

sunblock

Sunscreen terbaik NIVEA Sun Protect & Light Brightening membantu melindungi kulit anda daripada kerosakan matahari dan memastikan ia kelihatan cerah berseri.

Dengan formula 50x Vitamin C pekat, sunscreen ini akan membantu membaiki kerosakan kulit akibat matahari sambil juga menghalang kedutan dan bintik-bintik gelap pada masa hadapan. Formula pelindung matahari ultra ringan ini padat dengan SPF50 untuk melindungi kulit anda daripada kerosakan matahari.

12. ANESSA Perfect UV Sunscreen Skincare Milk 60ml

sunblock

ANESSA Perfect UV Sunscreen Skincare Milk telah menjadi sunscreen nombor 1 di Jepun selama 20 tahun. Sunscreen terbaik untuk kulit sensitive ini memberikan perlindungan daripada UV, peluh dan air dengan teknologi Triple Defense.

Selain itu, dengan SPF50 dan PA++++, ia membantu mengelakkan kedutan dan penuaan, serta membaiki kerosakan kulit akibat cahaya matahari.

Sunscreen ini mudah meresap ke dalam kulit dan tidak meninggalkan rasa melekit. Sangat selesa bila dipakai.

13. NUTOX Youth Restoring Solar Block SPF45

sunblock

Sunscreen NUTOX Youth Restoring Solar Block dengan SPF45 adalah cara terbaik untuk melindungi kulit anda daripada sinaran UVA dan UVB.

Formulasi unik ini padat dengan antioksidan dan kaya dengan kolagen B’NEST dan Oxyfusion, menjadikannya mesti dimiliki oleh sesiapa sahaja yang ingin mengekalkan kulit mereka kelihatan muda dan sihat.

14. EUCERIN Sun Fluid Photoaging Control SPF50 50ml

sunscreen terbaik

Eucerin’s Sun Fluid adalah sunscreen terbaik untuk kulit kombinasi. Ia sesuai untuk mereka yang bimbang tentang penuaan dan kerosakan kulit akibat cahaya matahari.

SPF50 dan PA+++ melindungi kulit daripada sinaran UVA dan UVB. Manakala Licochalcone A membantu meneutralkan radikal bebas yang disebabkan oleh cahaya UV dan HEVIS.

Asid Hyaluronik dengan ketara mengurangkan penampilan kedutan pada muka, menjadikan produk ini sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengurangkan tanda-tanda penuaan.

15. SIMPLYSITI Miracle Sunscreen 30ml

sunblock terbaik

SIMPLYSITI Miracle Sunscreen mempunyai SPF 50, jadi ia akan memastikan kulit anda selamat daripada sinaran UV yang berbahaya.

Selain itu, formula khas sunscreen terbaik Watson ini akan membantu membaiki sebarang kerosakan kulit yang telah berlaku akibat terdedah dengan cahaya matahari.

Penutup

Kesimpulannya, selain sunscreen anda juga perlu memakai pencuci muka, moisturiser dan lain-lain produk penjagaan muka serta badan bagi memastikan kulit sentiasa sihat.

Sunscreen terbaik merupakan sunscreen yang memberikan tahap perlindungan tertinggi daripada sinaran UVA dan UVB. Ia mestilah mudah diserap dan mempunyai SPF 30 atau lebih tinggi.

Pastikan anda memakai semula setiap dua jam, atau lebih kerap jika anda berenang atau berpeluh.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.